همه ما می‌دانیم که پیشگیری بهتر از درمان است. مشکلاتی که ممکن است برای دهان و دندان کودکان به وجود بیاید کم نیستند. برای پیشگیری از پوسیدگی دندان‌ها در کودکان راه‌هایی وجود دارد که یکی از این راه‌ها فیشورسیلانت است.

فیشورسیلانت چیست؟

فیشورسیلانت در واقع به معنای شیار بندی است که با آن می‌توان پوسیدگی دندان‌ها را کنترل کرد. سطح جونده‌ دندان‌ها به شدت مستعد پوسیده شدن است. در میان دندان‌های عقبی که غذا با آنها جویده می‌شود، شیارهای زیادی وجود دارد. سیلانت‌ها لایه نازکی از موادی هستند که درون شیارهای سطح جونده دندان‌های کودک گذاشته می‌شوند، البته دندان‌های دائمی نه دندان‌های شیری. به این ترتیب شیارها صاف می‌شوند و دیگر غذایی لای آنها نخواهد ماند که موجبات پوسیدگی را فراهم کند.

نخستین دندان دائمی آسیاب در 6 سالگی زمانی که هنوز دهان کودک پر از دندان‌های شیری است در می‌آید و بیشتر والدین تشخیص نمی‌دهند که این دندان شیری نیست و باید از آن مراقبت ویژه شود. برای حفاظت از این دندان‌ها یکی از بهترین راه‌ها همین شیوه شیار بندی یا فیشورسیلانت است. هر کدام از دندان‌های آسیاب که به ترتیب از فک بیرون می‌آیند بهتر است با این ماده نازک، صاف و شیار بندی شوند تا به بهترین نحو از آنها مراقبت شود.

در چه شرایطی فیشورسیلانت روی دندان کودکان قابل انجام است؟

برای انجام این شیوه دندان باید ویژگی‌هایی داشته باشد. یکی از مهم‌ترین خصوصیت آن این است که نباید از رویش آن بیش از 4 سال گذشته باشد. مسئله مهم دیگر نیز این است که نباید لق باشد و هیچ پوسیدگی نیز نباید روی آن مشاهده شود.

در واقع، فیشورسیلانت روی یک دندان سالم انجام می‌شود. والدین موظف هستند اگر قصد انجام این کار را دارند، دندان‌های کودکان را خودشان مدام ببیند و به محض رویش دندان دائمی کودک را نزد دندانپزشک متخصص ببرند. تشخیص انجام این شیوه پیشگیری از پوسیدگی روی دندان کودکان توسط دندانپزشک داده می‌شود. البته فیشورسیلانت برای بزرگسالانی که دندان‌های آنها زیاد دچار پوسیدگی می‌شود نیز ممکن است با تشخیص دندانپزشک تجویز ‌شود.

فیشورسیلانت چگونه انجام می‌شود؟

در زمان انجام فیشورسیلانت، ابتدا سطح دندان با وسایل ویژه تمیز می‌شود. بعد دندان شسته و خشک می‌شود. بعد از این برای چند ثانیه از یک محلول اسیدی روی شیارها استفاده می‌شود که محیط را برای این که سیلانت‌ها روی دندان‌ها قرار بگیرند آماده می‌کند.

بعد از خشک شدن ماده شیار بند یا همان سیلانت روی دندان گذاشته و با پرتوی مخصوص روی دندان محکم می‌شود. حالا دندان بدون شیار آماده برای جویدن است. البته کار خشک کردن باید به خوبی انجام شود تا نتیجه لازم به دست آید.

مزایای فیشورسیلانت

·       در مواردی تا 71 درصد از پوسیدگی دندان‌ها پیشگیری می‌کند.

·       مراحل ابتدایی پوسیدگی دندان را معکوس می‌کند.

·       از پوسیدگی دندان‌های کودکان پیشگیری می‌کند و آنها در سنین پایین مجبور به پر کردن نخواهند شد.

عوارض جانبی فیشورسیلانت

این شیوه به طور معمول در 50 درصد موارد 5 سال دوام می‌آورد، اما اگر بنا به هر دلیلی از جا در آمد، باید برای گذاشتن مجدد آن دوباره به دندانپزشک مراجعه شود. البته ممکن است دلیل خیلی زود در آمدن سیلانت‌ها این باشد که دندانپزشک نتوانسته باشد دندان را خشک نگه دارد.

یکی دیگر از عوارضی که ممکن است این شیوه داشته باشد این است که سیلانت‌ها به خوبی روی دندان‌ها را نپوشانند و قسمت بیرون مانده دچار پوسیدگی شود. اگر هم قسمتی از آن کنده شد باید دوباره گذاشته شود.

برای انجام فیشورسیلانت روی دندان‌های خود یا فرزندتان می‌توانید به کلینیک تخصصی دیبا مراجعه کنید. این کار در این کلینیک مدرن توسط دندانپزشکان متخصص انجام خواهد شد و بعد از آن هیچ نگرانی از بابت پوسیدگی دندان تا زمانی که سیلانت‌ها هنوز روی دندان‌ها هستند وجود نخواهد داشت.